Pan Choinka - Kurs KROK PO KROKU na ozdobę świąteczną

Witam Was!
Dziś na moim blogu nowy kurs na ozdobę choinkowo-kiermaszową "Pan Choinka". 
Kształt choinki jako ozdoby jest bardzo popularny, więc w jego aranżacji można poszaleć z własną kreatywnością i pomysłowością.

Zapraszam Was na inne kursy KLIK 
Zachęcam do wklejania swoich prac (nieważne jakiego rodzaju) na moim 



Jak przygotować się do tego kursu?
-Wykonaj kolorową masę solną według moich wskazówek KLIK oraz KLIK
-Zaopatrz się w makaronowe gwiazdki. Z mojego doświadczenia wiem, że najtaniej znajdziesz je w Kauflandzie w dziale makaronowym, koszt to ok 1 zł
- Przygotuj nożyk, słomkę do drinków, brytfankę z papierem  do pieczenia, spinacz.

1. Wykonanie ozdoby zaczynamy od rozwałkowania masy solnej na ok 1 cm grubości. W tak przygotowanej bazie wytnij nożykiem trójkąt równoramienny. Jego wielkość może być różnorodna - od maluteńkich na 3-4 cm, do takich kilkunasto-centymetrowych. Watro pamiętać, że przy mniejszych ozdobach należy wykonać ich dużo więcej, by przystroić nimi całą choinkę. Natomiast przy tych większych, wystarczy zaledwie kilka sztuk. Przez swoją wielkość, będą się pięknie rzucały w oczy. Mój choinkowy ludzik ma ok 10 cm wysokości.


2. Za pomocą kieliszka  wycinamy dolny bok naszego trójkąta, na kształt lambrekinu.


3. Słomką do drinków wycinamy dwie dziurki. Dodajemy spinacz - zawieszkę na samym czubku choinki.

4. Dodajemy dowolne ozdoby w dolnej części naszej ozdoby. Ja przylepiłam wałeczek z masy solnej, który ponacinałam w zygzak. Jednak nic nie ogranicza Was w ozdobieniu środkowej części Pana Choinki. Możecie użyć foremek do ciasteczek, radełka, czy odcisnąć serwetę szydełkową. Jak to zrobić? KLIKNIJ


5. Zdobimy wybrane miejsca gwiazdami z makaronu. Możecie przykleić go w dowolnym rytmie, a nawet wykleić nimi całą dolną część Pana Choinki. Pamiętajcie, aby zwilżyć wodą obszar gdzie dodacie gwiazdki. Dołączcie też kuleczki na samym końcu choineczki.


6. Pora na wykonanie głowy naszego ludzika. Musi mieć on formę wydłużaną, z niewielkim noskiem. Opcjonalnie możecie odcisnąć uśmiech brzegiem łyżeczki do herbaty, czy dodać kilka piegów za pomocą wykałaczki.

7. Na końcu rolujecie kawałek masy solnej w dwa wałeczki ok 3 cm. Będą to nasze nóżki, w których zróbcie dziurki za pomocą słomki. Możecie je też ozdobić gwiazdeczkami z makaronu.



8. Gotowe choineczki suszycie w piekarniku ok 3 godz w temp. 80 - 110 C. Możecie też suszyć na grzejących kaloryferach, ale proces suszenia może potrwać do ok 1 tygodnia.

Wysuszoną ozdobę odłóżcie w suche miejsce i czekajcie na koleją część z malowaniem już za parę dni. Jeśli macie swoje pomysły na ozdobienie Pana Choinki, koniecznie wklejcie je na moim FACEBOOKU!

Udanych prac:)